kulinarna podróż przez smaki i zapachy Meksyku...
Daj się uwieść niesamowitym zapachom i smakom kolorowego i egzotycznego Meksyku. Poznaj historię i sposób powstania najsłynniejszych potraw świata jak Mole Poblano. Odwiedź miejsce, w którym powstała czekolada. Skosztuj starożytnych i tradycyjnych trunków. Daj się porwać pełnym życia i kolorowym targom. Poznaj i zasmakuj w egzotycznych potrawach, odkryj niesamowity pikantno-słodki smak tego pięknego kraju. Odwiedź starożytne miasta wielkich cywilizacji, zachwyć się lokalną kuchnią i architekturą. Popływaj w krystalicznie czystych wodach morza Karaibskiego i daj się uwieść Meksykowi.
Dzień 1 / Polska - Miasto Meksyk
Przylot do Meksyku, powitanie na lotnisku następnie transfer do hotelu i zakwaterowanie.
Zanurz się w zapachach i smakach tego niesamowitego miasta. Spróbuj najlepszych ulicznych tacosów, odkryj tacos al pastor z marynowaną i pieczoną na wolnym ogniu wieprzowiną lub baraniną, skosztuj frijoles, fasolowej pasty spożywanej przez meksykanów do każdego posiłku. Panbazo, to specjał z warzywami i mięsem serwowany na ulicach Miasta Meksyk. Ugaś pragnienie agua de jamajka - orzeźwiającym napojem z kwiatów hibiskusa.
Istnieje możliwość spróbowania dodatkowo:
- lodów sorbetowych
- jabłek w lukrze
- owoców w pikantnym chili
- galaretek żelowych
- wielu innych ciekawych rzeczy do kupienia na ulicy
Dzień 2 / Miasto Meksyk - Zocalo - Chapultepec - Xochimilco
Po śniadaniu udamy się na zwiedzanie fascynującego Miasta Meksyk, gdzie starożytność zderza się z nowoczesnością, a zaczniemy od jego historycznego centrum. Zobaczymy Zocalo, Katedrę oraz Pałac Narodowy, a w, nim słynne murale jednego z największych artystów Meksyku Diego Rivery. Następnie udamy się na najbardziej reprezentacyjną ulicę miasta, Paseo de la Reforma i Park Chapultepec. Po południu zrelaksujemy się w Xochimilco, które jest zwane Pływającymi Ogrodami Azteków, tam przesiądziemy się na łodzie i odbędziemy rejs po azteckich kanałach nie istniejącego już miasta Tenochtitlan przy akompaniamencie współczesnej muzyki mariachi.
Dzień 3 / Miasto Meksyk - Muzeum Antropologii - Teotihuacan
Po śniadaniu udamy się do Muzeum Antropologii, które jest jednym z największych tego typu muzeów na świecie. W miejscu tym zgromadzono najwięcej pamiątek po zaginionych cywilizacjach Mezoameryki na całym kontynencie. Następnie po południu dotrzemy do "miejsca, gdzie rodzą się bogowie”, czyli pozostałości niegdyś potężnego miasta Teotihuacan, którego początki giną w mrokach historii. Zobaczymy słynne piramidy Słońca i Księżyca, przespacerujemy się Aleją Zmarłych i dotrzemy do świątyni najważniejszego boga starożytnych cywilizacji Meksyku – Quetzacoatla. Powrót do hotelu.
Puebla to nie tylko światowej klasy zabytki i uczta dla oczu, ale przede wszystkich uczta dla podniebienia. Na lunch wstąp do kulinarnego nieba na Mercado de Sabores Poblano, gdzie kosztować będziemy takich specjałów jak tacos arabes i cemitas. Następnie przespaceruj się do centrum miasta i zabłądź na Calle de los Dulces (ulicy słodkości). Spróbuj kruchych ciasteczek tortitas Santa Clara i Camotes. Poczuj się, jak aztecki kapłan w pulqeria pijąc starożytny alkoholowy napój przygotowywany z agawy, który niegdyś dostępny był jedynie dla kapłanów. Wieczór spędź pod falującymi drzewami Jacaranda w Barrio del Artista, który oferuje muzykę na żywo i niesamowitą atmosferę albo wybierz się na walki Lucha Libre i daj się ponieść emocjom.
Istnieje możliwość spróbowania dodatkowo:
- Cemitas
- Chile Relleno
- Tacos Arabes
- Pulque
Dzień 4 / Miasto Meksyk - Puebla
O świcie udamy się w podróż do pięknego miasta Puebla, gdzie zobaczymy kościół, którego wnętrze kryje zapierającą dech w piersiach Kaplicę Różańcową, a także zocalo z jego wieloma zabytkami i atrakcjami. Skosztujemy przysmaków lokalnej kuchni. Odwiedzimy najstarsze w mieście targowisko. Wyjazd w kierunku Oaxaca.
Oaxaca to piękno kolonialnego miasta i kraina egzotycznych potraw. Poczuj smak tego wyjątkowego regionu na targu Abastos, który określić można jedynie jako wspaniały. Targu, na którym lokalni sprzedawcy śpiewają pośród zatłoczonych alejek, by zachęcić do zakupu. Od rzemiosła przez kwiaty do najświeższych i smacznych produktów. Spróbuj wykwintnego queso Oaxaca (lokalny ser), skosztuj słodkich owoców kaktusa i lokalnego przysmaku Chapulines, czyli prażonych koników polnych. Zajrzyj do najlepszej fabryki czekolady i skomponuj swój własny kawałek czekoladowego nieba. Nadmiar kalorii spal zwiedzając starożytne miasto niegdyś wielkiej cywilizacji Zapoteków w Monte Alban. A wieczorem udaj się do restauracji specjalizującej się w lokalnych przysmakach. Wybierz się na wieczorny spacer po tym pięknym mieście a na zakończenie może warto spróbować tlayudas? Odwiedź tętniące życiem, kolorami i zapachami targowisko w Tlacolula, na którym przed wiekami swoje towary do sprzedaży oferowali m.in. starożytni Zapotecowie. Jest, to jedno z najstarszych targowisk w Mezoameryce i największe w stanie Oaxaca. Pełne kolorowych towarów, egzotycznych przypraw i pysznych potraw. Po południe spędź na zwiedzaniu imponujących ruin Mitli, a później zrelaksuj się degustując mezcal, czyli tradycyjny trunek z robakiem oddający ducha starożytnych tradycji. A później weź udział w prawdziwej uczcie barbacoa.
Istnieje możliwość spróbowania dodatkowo:
- Queso de oaxaca
- Pulque
- Barbacoa
- wielu innych ciekawych rzeczy do kupienia na targowiskach
Dzień 5 / Oaxaca - Monte-Alban - Mitla - Tula
Po śniadaniu udamy się na zwiedzanie tego pięknego kolonialnego miasta, gdzie podziwiać będziemy katedrę, Fontannę Siedmiu Regionów, Kościół Santo Domingo. Następnie udamy się szlakiem starożytnych miast wpisanych na Światową Listę Dziedzictwa UNESCO. Fascynujące starożytne miasto Monte Alban, na którym swoje piętno odcisnęły trzy wielkie cywilizacje: Olmeków, Zapoteków i Azteków. Po południu udamy się do Mitli, która jest nie tylko ważną, ale i intrygującą strefą archeologiczną, ponieważ jej piękne dekoracje opierają się na greckich symbolach. W drodze powrotnej zatrzymamy się przy jednym z najstarszych drzew na świecie, które jak głosi legenda ponad 1000 lat temu zasadził toltecki kapłan. Powrót do hotelu w Oaxaca.
Dzień 6 / Oaxaca - Cuernavaca - Taxco
Po śniadaniu wyruszamy do Cuernavaca - miasta wiecznej wiosny. Zatrzymamy się po drodze, by odwiedzić niezwykłe miejsce kapiące barwami, smakami i zapachami - targowisko w Tlacolula. Poszperamy na straganach w poszukiwaniu egzotycznych smaków i przypraw, skosztujemy lokalnych specjałów. W Cuernavaca zobaczymy Klasztor Franciszkanów ze słynnymi freskami japońskimi, otwartą Kaplicę Indian oraz zabytkową chrzcielnicę. Następnie przejedziemy do Światowej stolicy srebra Taxco, gdzie przewidziany jest nocleg.
Przejdziemy krętymi uliczkami pełnymi przekupek i ulicznych kramów na targ Mercado Central zlokalizowany w jednej z najbardziej stromych części miasta. Skosztujemy egzotycznych owoców, których niezliczone ilości i gatunki oferują miejscowi indianie. Dla odwarznych posiłek składający się z żywych insektów Jumiles, bardzo popularny w Taxco lub Huitlacoche pleśni rosnącej na kukurydzy. To wszystko w miasteczku zbudowanym na zboczach gór Sierra Madre del Sur jednym z najpiękniejszych miejsc w Meksyku, wciągniętych na listę Pueblos Magicos de Mexico.
Istnieje możliwość spróbowania dodatkowo:
- Jicama
- Chaca chaca
- Maguey
- Mamey
Dzień 7 / Taxco - Acapulco
Po śniadaniu wyruszamy na zwiedzanie Taxco. Zobaczymy m. in. Zocalo, Kościół Św. Priscilli, Plaza de la Borda. Przejazd VW Garbusami po wąskich uliczkach na punkt widokowy. Spacer po Mercado Central, placu targowym zlokalizowanym w centrum miasta. Czas wolny na zakup srebra i innych pamiątek. Około południa wyjazd w kierunku Acapulco.
Gwarne i turystyczne Acapulco z uwagi na swoje położenie nad brzegami Pacyfiku zwykle oferuje odwiedzającym je turystom wspaniałe i świeże owoce morza, których spróbować można w restauracjach zlokalizowanej tuż przy plaży. Sprubuj Cevice, najpopularniejszej potrawy w Meksyku skomponowanej z owoców morza, orzeźwiającej o zdumiewająco zaskakującym smaku. Cevice de peskado, to kawałki surowej ryby zamarynowane w soku z limonek i podawane na zimno z cebulką, pomidorem i kolendrą. Można także przygotować je z krewetek lub ośmiornic. To smak miejscowych owoców morza, smak tradycji; smak Meksyku.
Istnieje możliwość spróbowania dodatkowo:
- Pescado a la Itallia
- Agua de coco
Dzień 8 / Acapulco
Wypoczynek na plażach Acapulco. Czas wolny
Dzień 9 / Acapulco - Tuxtla Gutiérrez
Wypoczynek na plażach Acapulco. Czas wolny. Wieczorem transfer na lotnisko w Acapulco wylot do Tuxtla Gutiérrez.
Chiapas jeden z najpiękniejszych i najbardziej zielonych stanów Meksyku stał się schronieniem dla tysięcy Indian do dziś zamieszkujących okoliczną dżunglę. Te żyzne pola do dziś przynoszą różnorodne plony, które są elementem diety każdego mieszkańca tego malowniczego zakątka. Dla Indian Maya od wieków najważniejsza jest kukurydza, z której według nich ulepiony został człowiek, jedzona w przeróżnych konfiguracjach aż prosi się o skosztowanie. Sprawdź także smak tamales, masy kukurydzianej nadziewanej wieprzowiną lub drobiem. Skosztuj elote kukurydzy posypanej serem i często pikantnym chili. Na deser zanurz się w obłędnie słodkim smaku Churros okraszonym nutką cynamonu, by po intensywnym dniu pragnienie ugasić napojem z owoców tamaryndowca indyjskiego.
Istnieje możliwość spróbowania dodatkowo:
- Empanadas de queso i inne empanadas
- Pozol blanco
- Pieczone kasztany
- Jajecznica Ranchera
Dzień 10 / Tuxtla Gutierez - Sumidero - San Cristobal de las Casas
Po śniadaniu udamy się w stronę przystani na rzece Grijalva i przesiadamy na łodzie, by popłynąć Kanionem Sumidero, którego ściany w niektórych miejscach sięgają 1400 m. Fauna i flora plus niezwykłe okoliczności przyrody z pewnością pozostawią niezatarte wrażenia. Następnie udamy się w drogę do górskiego San Cristobal de las Casas uznawanego za jedno z najpiękniej położonych miast Meksyku. Na szczególną uwagę zasługuje Katedra przy Plaza del Marzo i kościół Santo Domingo wokół, którego na targu lokalni rzemieślnicy sprzedają swoje wyroby rękodzielnicze. Po południu czas wolny. Powrót do hotelu.
Dzień 11 / San Cristobal de las Casas - Miasteczko Indian - Aqua Azul - Palenque
Po śniadaniu wizyta w miasteczku San Juan Chomula, którego mieszkańcy to Indianie z plemienia Tzotzil; samo miasteczko słynie zaś z indiańskiego folkloru oraz miksu tradycji katolickich z prekolumbijskimi zwyczajami. Następnie udamy się do wodnych kaskad Aqua Azul, których przełomy wodne w połączeniu z turkusową wodą robią spektakularne wrażenie. Zanim dotrzemy do celu podróży tego dnia, jakim jest Palenque, zatrzymamy się przy wodospadzie Misol-Ha, który jest jednym z 500 wodospadów - kaskad Aqua Azul i leży na niższym przełomie rzeki. Zakwaterowanie w hotelu w Palenque kolacja i nocleg.
Salbutes i panuchos to podstawa regionalnej jukatańskiej kuchni. Być tu i nie spróbować tych smakołyków przygotowywanych zwykle przez miejscowych Majów byłoby grzechem kulinarnego zaniechania. Odwiedź z nami małe restauracyjki i uliczne bufety serwujące najlepsze salbutes i panuchos na Jukatanie. Skosztuj meksykańskich chipsów z pieczonej na głębokim oleju świńskiej skóry i ugaś pragnienie napojem przygotowywanym z kukurydzy - atole.
Istnieje możliwość spróbowania dodatkowo:
- Kurczak Pok - Chuk
- Cochinita pibil
- El pollo pibil
- El pollo achiote
- Brazo de Reina
- Zupa z Limonów
Dzień 12 / Palenque - Campeche - Merida
Po śniadaniu wczesnym rankiem udamy się do jednego z najpiękniej położonych starożytnych miast Majów – Palenque. Poznamy tajemnice tego niesamowitego miejsca. Posłuchamy o wielkim królu Pakalu i pewnym czeskim hrabim, który zabawił w Palenque nieco dłużej niż planował. Po posiłku udamy się w dalszą drogę do Campeche. W drodze odwiedzimy miejsce, gdzie produkuje się najlepsze kapelusze Panama w Meksyku. A następnie późnym wieczorem dotrzemy do Meridy. Zakwaterowanie i nocleg w Meridzie.
Dzień 13 / Uxmal - Celestun - Merida
Kolejnym etapem naszej podróży będzie wizyta w Uxmal. To miasto Majów posiada wiele intrygujących budowli takich jak Piramida Czarownika, Dom Starej Kobiety, Pałac Gubernatora, czy Dom mniszek. Natomiast ze szczytu Wielkiej Piramidy roztacza się panorama na okoliczne wzgórza i całe miasto. Następnie udamy się do rezerwatu przyrody Celestun, by podziwić z łodzi dzikie ptactwo, w szczególności różowe flamingi, które znalazły sobie tutaj tereny lęgowe. Wieczorem po powrocie udamy się na zwiedzanie Białego Miasta jak nazywana jest Merida. Przespacerujemy się po historycznym centrum miasta. Zobaczymy m.in. Pałac Narodowy, Paseo de Montejo i spróbujemy lokalnych przysmaków. Nocleg Merida.
Dzień 14 / Merida - Chichen Itza - Riviera Maya
Po śniadaniu udamy się w drogę do najsłynniejszego i najlepiej zachowanego miasta Majów – Chichen Itzy. Miasto te uznane zostało za jeden z 7 współczesnych cudów świata. W swoich granicach mieści m.in. najsłynniejszą Majańską piramidę Kukulkana, Obserwatorium Astronomiczne, Świętą Cenotę, w której składano ofiary, czy też największe w Mezoameryce boisko do rytualnej gry w pelote. W drodze Cancun (lub Playa del Carmen) zatrzymamy się również na kąpiel w przepięknej cenocie Dzitnup. Przyjazd do hotelu.
Dzień 15 / Cancun lub Playa del Carmen
Czas wolny na plażowanie i sporty wodne. Istnieje również możliwość skorzystania z wycieczek opcjonalnych po lokalnych atrakcjach.
Dzień 16 / Cancun
Transfer na lotnisko, wylot do miejsca docelowego.
Miasto Meksyk - to jedno z największych i najludniejszych miast świata. Położone na wysokości 2250 m n.p.m., otoczone wulkanami, na powierzchni blisko 1500 km2 jest domem około 20, a niektórzy twierdzą, że nawet 30 milionów ludzi. Powstało na zgliszczach starożytnej i wielkiej cywilizacji Azteków. Zbudowane dosłownie na ruinach najwspanialszego miasta swoich czasów, Tenochtitlan. W Mieście Meksyk niemal na każdym kroku starożytność spotyka się z nowoczesnością tworząc niesamowitą mieszankę niezwykłych kontrastów. Zwiedzając miasto możemy natknąć się na polskie akcenty. Pomnik Mikołaja Kopernika, czy szkoła, im. Marii Skłodowskiej-Curie. O samym mieście można, by pisać książki (co też kilkukrotnie uczyniono), jednak żadna nie odda tego czym i jakie naprawdę jest to miasto. Tu, po prostu trzeba być. |
||
Teotihuacan - powstało mniej więcej wtedy, kiedy na terenach późniejszego Królestwa Hiszpanii zaczęli pojawiać się Celtowie i Fenicjanie, czyli około IV w p.n.e. Kiedy w Polsce zaczęły się rozwijać kultury poszczególnych obszarów, a państwo Polskie nie było jeszcze w planach około 15 tys kilometrów na zachód, na innym kontynencie Teotihuacan zamieszkiwało około 100 tysięcy mieszkańców; zaś jego władza rozciągała się na Gwatemalę, Belize, część Hondurasu i Salvadoru oraz 70% powierzchni współczesnego Meksyku i tym samym stało się Rzymem starego/nowego świata. Jego mieszkańcy znali pismo, posiadali kalendarz , rozwiniętą matematykę i znali się na astronomii. Wznosili monumentalne budowle jak piramida Słońca i Księżyca. I, choć Teotihuacan wieki swej świetności ma już za sobą wciąż wzbudza podziw i zachwyt. Znajduje się około 48km na północny wschód od Miasta Meksyk i jest miejscem, które trzeba zobaczyć będąc w Meksyku. |
||
Puebla - założono w pierwszych latach konkwist,y czyli w pierwszej połowie XVI wieku. Na miejsce lokalizacji wybrano zieloną dolinę otoczoną trzema najwyższymi wulkanami: Orizabą, Popocatepetlem i Iztaccihuatlem. W odległości około 70 km na południowy wschód od Miasta Meksyk. I, choć próżno, by szukać starożytnych piramid jak pisze J.C. Carriere „po Puebla trzeba chodzić, chodzić długo i z szeroko otwartymi oczyma, bo w żadnym innym meksykańskim mieście nie zobaczymy takiego pięknego zbiorowiska domostw. Są prawdopodobnie najwdzięczniejsze ze wszystkich w kraju, rozległe, niewysokie, malowane w różne kolory”. Jak głosi legenda sam anioł zszedł na Ziemię, by wyznaczyć siatkę ulic dawanego Puebla de los Angeles. Obecnie Puebla to trzecie co do wielkości miasto w Meksyku czasami nazywane jest Watykanem Meksyku. Bezcenne zabytki architektury m.in. słynna Kaplica Różańcowa są tak piękne, iż całkiem możliwe, że aniołowie maczali w tym palce. Dla smakoszy ważnym przystankiem w trakcie zwiedzanie będzie Calle Dulce, czyli Ulica Słodkości lub Cukierkowa jak, kto woli, która oferuje najwykwintniejsze słodkości niekiedy bardzo egzotyczne. |
||
Oaxaca - jest stolicą stanu o tej samej nazwie w południowym Meksyku. Jest jednocześnie miastem najbardziej wyrazistych kontrastów. Na dekoracjach budowli swe piętno odcisnęli czarnoskórzy rzeźbiarze wykonując wizerunki czarnych świętych, w centrum oprócz typowej muzyki meksykańskiej usłyszeć można wiedeńskie walce, chapulines, czyli prażone koniki polne zagryźć serem quesillo i napić się mezcalu, czyli tutejszego trunku z robakiem w butelce. Natomiast miłośnicy czekolady mogą skomponować swój własny kawałek czekoladowego nieba. Z każdej strony przybysza atakują dźwięki, zapachy i kolory. Liczne zabytki sztuki sakralnej zadowolą największych krytyków. Oaxaca, to niezwykłe miejsce i ważny przystanek, by poznać prawdziwy Meksyk. |
||
Monte Alban - Niedaleko współczesnej Oaxaci na Wyżynie Meksykańskiej w VI w. p.n.e. powstało miasto Monte Alban, siedziba Zapoteków. W latach swojej świetności liczyło około 50 tyś. mieszkańców, czyli nieporównywalnie więcej niż jakiekolwiek miasto średniowiecznej Europy w tym samym okresie. Cóż, być może architektom miasta chodziło o to, by być bliżej bogów, dlatego na lokalizację wybrano szczyt wzgórza, nie można, jednak nie docenić wysiłku, jaki włożyli „ludzie mieszkający w chmurach”, by ich Monte Alban mogło zaistnieć. Szczyt spłaszczono, budowle zaprojektowano tak, by opierały się wstrząsom sejsmicznym i systematycznie rozbudowywano. Jest tu obserwatorium, boisko do gry w pelote i zapierające dech w piersiach widoki. |
||
San Cristobal de las Casas - to niewielkie miasteczko w sercu indiańskiego i górzystego stanu Chiapas. Założone w 1536 r. wabi przyjezdnych swoją autentyczną atmosferą Meksyku. Nie skażoną jeszcze masową turystyką. San Cristobal to miasteczko typowo kolonialne z kolorowymi fasadami domów, barokowymi świątyniami i katerą przy Plaza 31 de Marzo, poświęcona Bartolome de las Casas, który w historii zapisał się jako apostoł i obrońca Indian. Nieśpieszny rytm miasteczka i jego mieszkańców, piękne widoki i jego zabytki pozwolą nam przenieść się do nieco odleglejszych czasów i zupełnie innego świata. |
||
Palenque - to jedno z piękniej położonych miast Majów. Ukryte wśród bujnej roślinności, zbudowane na wzgórzach sprawia majestatyczne wrażenie. Początki miasta sięgają III w p.n.e., a jego upadek przypada na wiek XII n.e. I, choć Palenque nie jest strefą wielką jak Tikal czy Calakmul zdecydowanie jest miastem wartym zobaczenia. W języku Indian Cholów miasto to nazywało się Otiottium, czyli miasto kamienia. Z kolei Indianie z plemienia Tzeltal nazywają miasto Gho-Chan co oznacza miasto węży. Ukryte w lasach Lakandońskiej dżungli skrywa wiele tajemnic i ciekawych historii. To właśnie tutaj w 1949 r. odkryto w jednej z piramid sarkofag i do życia przywrócono dawnego wielkiego króla Pacala. To również tutaj na szczycie jednej z piramid na ponad 2 lata zamieszkał pewien czeski hrabia-podróżnik. Zakochany w Palenque i lokalnej piękności został nieco dłużej niż zamierzał podejmując nieśmiałe próby odczytania tajemniczego pisma Majów, a wieku 80 i 100 lat wydał dwie książki poświęcone swoim przygodom i Palenque właśnie. |
||
Celestun - od 1989 jest Rezerwatem Biosfery. Zajmuje obszar 600 km ² na pograniczu Jukatanu i Campeche. Lasy namorzynowe i słodko słona woda stwarzają unikalny ekosystem, który jest domem dla wielu rzadkich zwierząt. Oprócz różnych gatunków na stałe zamieszkujących rezerwat, jest on również przystankiem ptactwa migracyjnego. Łagodny i ciepły klimat, woda obfitująca w pokarm, wiele gatunków ryb i roślin endemicznych. Sprawiło to, iż Celestun jest obecnie domem około 300 różnych gatunków ptaków, swoje miejsca lęgowe mają tu również chronione żółwie morskie. Podczas wyprawy łodzią można podziwiać kilkutysięczne stada najpiękniejszych, różowych flamingów, których istnienie jest zależne od kruchego ekosystemu występującego w Celestun. Możemy również podziwiać pelikany, czaple i kormorany oraz klika gatunków ptaków występujących jedynie na Jukatanie jak np. strzyżyk jukatański, czy przepiór białobrewy. Często można również dostrzec wygrzewające się w słońcu krokodyle. Dodatkowych wrażeń dostarczy przeprawa namorzynowymi tunelami. |
||
Playa del Carmen - założona w 1937 roku jest niewielkim miasteczkiem ulokowanym tuż nad brzegiem morza Karaibskiego pośród białych plaż. Znajduje się w odległości około 70 km od Cancun i 60 km od Tulum. Ta niegdyś senna rybacka wioska dzięki połączeniu promowemu z wyspą Cozumel, która swoją sławę na świecie zawdzięcza doskonałym warunkom do nurkowania, w przeciągu, zaledwie kilku lat przekształciła się w tętniące życiem miasteczko, co roku przyciągającym tysiące turystów i artystów z całego świata. |
CENNIK WARUNKI - PROGRAM Meksyk Łowcy Smaków / 16 dni
Uwaga:
Program przeznaczony dla grup już zorganizowanych powyżej 15 osób. Istnieje kilka wariantów tego wspaniałego programu. Program może zakończyć się w Acapulco 3 dniowym pobytem wypoczynkowym wówczas będzie to program 9 dniowy. Istnieje również, możliwość poprowadzenia programu od Cancun. Czyli przylot do Cancun następnie Chichen Itza - Merida - Uxmal - Campeche - Palenque - San Cristobal de las Casas - Kanion Sumidero i powrót z pobytem do Playa del Carmen lub Cancun. Wówczas program będzie trwał 10 - 11 dni w zależności od ilości dni wypoczynkowych na Riviera Maya. Oczywiście, w obu przypadkach zachowany zostaje kulinarny wymiar wycieczki.
W przypadku pobytu na Riviera Maya istnieje możliwość noclegu w wiosce indiańskiej, w indiańskich chatach pokrytych strzechą i tam właśnie przeprowadzony zostanie kurs gotowania potraw kuchni jukatańskiej!. Wszystko w niesamowitej scenerii dzikiej przyrody Meksyku oraz Indian Maya.
Warunki
Kiedy: Grupy zorganizowane w dowolnym ustalonym terminie. Preferowane grupy do 12 osób.
Gdzie: Miasto Meksyk-Puebla-Oaxaca-Cuernavaca-Taxco-Acapulco-Chiapas-Yucatan-Playa del Carmen - Cancun
Dla kogo - od 12 - 80 lat
Jak długo: 14 dni + 1 dzień przylot + 1 dzień wylot
Ilość noclegów: 15
Długość trasy: ok 2260 km
Co zabrać na wycieczkę
Co powinniśmy mieć:
warto ze sobą zabrać notatnik, w którym można zanotować wiele przepisów kulinarnych i egzotycznych nazw.
wygodne sportowe buty (druga para sandały, japonki, klapki).
strój kąpielowy.
aparat fotograficzny, kamera.
czapka, chusta - coś, co będzie chroniło nas od słońca.
kremy, filtry UV, okulary przeciw słoneczne.
foliowy płaszcz przeciw deszczowy.
przejściówka /adapter/ do ładowania telefonu, czy laptopa.
Co można mieć
zaślepki na oczy i zatyczki do uszu pozwalające drzemać w autobusie. Pompowana poduszka pod głowę lub zagłówek podróżny.
sweter, bluzę lub polar. Zwykle w Meksyku jest ciepło, ale w samochodach używamy klimatyzacji, która ustawiona jest zwykle na 21 stopni. Czasem może się okazać, że komuś jest chłodno i, wtedy na pewno przyda się jakieś wierzchnie okrycie. Na wycieczce tej odwiedzamy również miejsca położone w górach, w których nie zawsze jest ciepło
środek na komary (przewodnik dysponuje swoim)
lekarstwa - jeżeli zażywamy lekarstwa warto je zabrać.
mała latarka diodowa.
nieprzemakalne etui na dokumenty i pieniądze.
telefon komórkowy - warto mieć przy sobie telefon komórkowy, by w razie nagłych zdarzeń mieć kontakt z przewodnikiem. Proszę zapytać przewodnika o jego numer telefonu na początku wycieczki.
UWAGA:
Cena wycieczki nie zawiera potraw, które zawarte są w programie. Przewodnik, jednak będzie kupował drobne przekąski, owoce, słodycze, którymi częstuje grupę. Nie ma obowiązku próbowania wszystkiego we wszystkich miejscach. Istnieje możliwość wliczenia w cenę wycieczki wszystkich potraw zawartych na żółtych polach w następujących ilościach na osobę:
Panbazo / Torta - 1 szt. Tacos - 4 szt. Frijoles - 1 porcja + nachos Agua de Jamajca - 0,5 litra Mole Poblano - 1 porcja Camote - 1 pułko Słodycze - poczęstunek Limonada - 0,5 litra Czekolada - 100 g Tlayuda - 1 szt. Chpulines - 1 saszetka Mezcal - 100 g Jumiles - poczęstune Huitlacoche - 1 tortilla |
|
Horchata - 0,5 litra Owoce - poczęstunek Caviches Pescado - porcja lub Caviches Camaron - porcja Guacamole + nachos - porcja Tequila - 100 g Tamales - 1 porcja Elote - 1 szt. Churros - poczęstunek Tamarindo - 0,5 litra Panuchos - 2 szt. Salbutes - 2 szt. Chicherron - poczęstunek Atole - 0,33 litra |
W przypadku wliczenia powyższych pozycji cena wynosi dodatkowo 20 USD od osoby za dzień
Cena zawiera:
Przejazdy w komfortowych klimatyzowanych środkach transportu!
Wszystkie noclegi w hotelach!
Śniadania wyłączając hotele w Acapulco, Cancun, Playa del Carmen, gdzie można wykupić formułę allinclusive!
Wszystkie opłaty, bilety wstępu, podatki związane z miejscami zawartymi w programie!
Napiwki w hotelach, restauracjach, środkach transportu innych niż poruszamy się na wycieczce /riksze, łodzie, dorożki itd/
Opieka, komentarz polsko języcznego przewodnika na stałe mieszkającego w Meksyku podczas trwania całaj wycieczki!
Cena nie zawiera:
biletów lotniczych na trasie: miejsce startowe - Miasto Meksyk oraz Cancun - miejsce docelowe oraz przelotów lokalnych
napoje alkoholowe i bezalkoholowe do obiadu /nie wszędzie, zdarza się, ze napój jest wliczony w cenę obiadu/
zwyczajowy napiwek dla kierowcy i przewodnika
CENA
Kalkulowana jest zawsze po uzgodnieniu szczegółów wyjazdu. Wycieczkę można skomponować według wielu wariantów i możliwości. Oto najbardziej cenotwórcze parametry:
- ilość osób
- standard hotelu /od 3 gwiazdek do 5/
- środek transportu /autobus, bus, van, osobowy/
- pora roku /październik - kwiecień wyższe taryfy na hotele i transport/
Zapraszamy do skalkulowania wycieczek: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Rezerwat Biosfery Rio Lagartos
Miejsce krokodyli i pieknego ptactwa w zasięgu ręki.
Łowcy Smaków 15 dni
Kulinarna wędrówka przez Meksyk z pikantną salsą w rytmie salsy.